Колаж БулфотоДни преди изборите излязоха актуални прогнози за резултатите от вота.С

...
Колаж БулфотоДни преди изборите излязоха актуални прогнози за резултатите от вота.С
Коментари Харесай

Барометър: ГЕРБ и Има такъв народ са с близки резултати

Колаж Булфото

Дни преди изборите излязоха актуални прогнози за резултатите от вота.С приближаване на изборния ден настройките на гласоподавателите демонстрират известна динамичност, като финалната класификация на политическите сили в бъдещия парламент, както и броят им остават неразбираеми. Последните няколко дни от акцията преди 11 юли могат да се окажат решаващи за финалния резултат. Тези заключения могат да бъдат направени след извършено от „ Барометър България “ стандартизирано телефонно изследване на електоралните нагласи* през интервала 1-7 юли 2021 година измежду 852 пълнолетни български жители.

*Проучването е извършено на територията на Република България и не включва настройките на гласуващите отвън страната.

Въпрос 1: Ще гласувате ли на предварителните парламентарни избори на 11 юли 2021 година?

Броени дни преди изборния ден, посред сезона на отпуските и летните горещини, се резервира прогнозата за естествени равнища на предстоящата изборна интензивност. Наблюдава се лек спад на изрично заявяващите да отидат до урните за сметка на  нарастване на тези, които са леко разколебани, само че въпреки всичко склонни да гласоподават. Почти няма смяна в каузи на тези, които сигурно отхвърлят да го създадат.

Въпрос 2: За коя политическа групировка ще гласувате на предварителните избори на 11 юли 2021 година?*

*Въпросът е заложен на всички дали отговор с „ Да сигурно “ и „ По-скоро да “ на първия въпрос.

ГЕРБ за момента резервира първа позиция с 21,9%, само че се вижда наклонност на лек отлив на гласоподаватели. Скандалите от миналите месеци, изолацията на партията от всички останали политически субекти, вялата акция индексира ерозия в поддръжката за политическата мощ. Негативно въздействие имат и някои противоречиви дейности на Бойко Борисов – като изненадващата му среща с Реджеп Ердоган, която бе призната от болшинството гласоподаватели като индикация за загадка сделка с ДПС.  Доколко отрицателната наклонност за ГЕРБ ще забави темпове или ще се ускори в няколкото оставащи дни, ще си проличи в изборния ден.

„ Има подобен народ‘‘ все още печели поддръжката на 19,3% от гласоподавателите в границите на страната. Партията на Слави Трифонов отново се отличава с съвсем тотално неявяване на политическа акция и изяви на водача ѝ най-вече в обществените мрежи. Докато на постоянните избори това нетипично държание донесе на групировката гласовете на доста от колебаещите се гласоподаватели в тази ситуация тази наклонност не е толкоз ясно изразена. Наблюдава се леко активизиране склонните да гласоподават за Има Такъв Народ, само че то се дължи по-скоро на несигурната поддръжка и разочарованието от други политически сили.

БСП съумяват да стабилизират позициите си – най-много измежду личния си електорат. Отливът на гласоподаватели от редиците им за момента е спрял и въпреки да не могат да разчитат на спомагателна поддръжка, те биха могли да осъществят 17%. Те обаче надали ще съумеят да върнат гласоподавателите, които към този момент изгубиха и които е по-вероятно да дадат гласа си за новата групировка на Жан Виденов (2,1% от анкетираните).

ДПС едва ли ще поднесат изненади в границите на страната. Партията има ясно изразен електорат, който постоянно показва висока степен на готовност по време на избори и все още ще обезпечи 11,4% поддръжка. Предстои да се види и какъв брой спомагателни гласа ще получи придвижването от в пъти повече разкритите секции за гласоподаване в Турция. Крайният резултата ще зависи напълно от това какъв брой гласуващи ще се изправят пред урните в Турия. Тук решението е напълно в ръката на турската държавна машина.

При „ Демократична България “ се следи прочут застой. Въпреки че групировката може да се похвали с добра готовност на гласоподавателите си и е една от дребното, които  дейно употребяват съвременни принадлежности за акция като обществените мрежи, само че обединението не съумява да притегли спомагателни гласове. Донякъде това е резултат и от извънредно демократичната ѝ позиция и поддръжката и за джендър идеологиите, което я нарежда, само че и капсулова измежду определен  стеснен кръг гласоподаватели. 9,2% от интервюираните в границите на страната декларират желанието си да гласоподават за Демократична България, като това съвсем сигурно ще ги подреди след ДПС.

С отстояването на обичайни национални и християнски полезности,,Българските патриоти‘‘ се подреждат в противоположния завършек на политическия набор и също ще бъдат част от идващия български парламент. Категорично желание да гласоподават за тях са декларирали 6,2% от интервюираните.

Сравнително нестабилна е поддръжката за „ Изправи се! Мутри вън “. Последните седмици не даваха мотив на групировката за типичната за нея интензивност – главно основаваща се на митинга, опълчването и спора с други политически пратии и фигури. Като се има поради, че гласоподавателите им с най-вече от групата, склонна на протестен избор, а неналичието на непосредствена нужда от подобен в съответния миг слага на кантар присъединяване на обединението в идващия парламент с 4,1% декларирана поддръжка броени дни преди изборите. 

Характеристики:

Период на осъществяване на проучването: 01.07-07.07.2021 година

Методология: Количествено изследване

Представителност: популацията на територията на България с изборни права

Обем на извадката: 852 души на възраст над 18 година

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно изявление

Финансиране: Собствено

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР